Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zes procent minder omzet voor Vlaamse Visveiling

2 min read

De Vlaamse Visveiling, in Zeebrugge en Oostende, heeft afgelopen jaar zowat zes procent minder omzet gedraaid. 74 miljoen euro voor 12.500 ton aangevoerde vis.

De sector houdt geloof in de toekomst met nieuwe investeringen, maar er is ook angst, over de nieuwe Brexit onderhandelingen, en door de verlaagde quota voor tong, die nog steeds het paradepaardje van de Vlaamse visserij is schrijft Focus –Wtv hier.

In Zeebrugge en Oostende werden dit jaar 12408 ton vis aangevoerd, goed voor 73,8 miljoen euro omzet, een daling van zes procent. De inktvisachtigen worden een steeds belangrijker deel daarvan, maar kunnen de verminderde vangst van tong niet compenseren.

Wij zien dat een grote toename van inktvis. Dat wil zeggen dat wij daar nieuwe klanten voor moeten zoeken. Wij zoeken altijd een balans tussen vraag en aanbod. Inktvisachtigen worden nog altijd het meest in Zuid-Europa gegeten. Wij zoeken nieuwe klanten om voor deze nieuwe soorten een afzetmarkt te vinden, en zo aan onze reders de beste prijs te kunnen garanderen.”

De verminderde quota voor tong, zowat de helft minder in twee jaar tijd, is een molensteen om de nek van de sector, net als de Brexit, die de aanvoerlijnen moeilijkheden blijft bezorgen. “Wij zien dat in 2026 de grote onderhandelingen beginnen voor de brexitgerelateerde zaken. Brexit heeft voor ons een grote logistieke impact. Het blijft moeilijk om in de UK aan te landen. Wij moeten nog altijd via Ierland gaan om onze vis terug naar België te krijgen, of terugstromen naar Frankrijk. De brexit blijft een moeilijk verhaal. Voor de quota hebben wij onzekerheid tot 2026 hoe het zal evolueren. De huidige quotavermindering is een wetenschappelijke, die komt bovenop de brexitvermindering.”

Maar toch is de sector hoopvol. Er komt volgend jaar een nieuw schip in de vaart. “De Vlaamse Visveiling heeft in 2023 de nieuwe sorteerlijn geplaatst in Oostende. Daar kunnen wij met artificiële intelligentie de vissen herkennen, en efficiënter werken. We zien kleinere partijen vis, en dus is het belangrijker dat wij meerdere soorten tegelijkertijd kunnen sorteren op de automatische lijnen. In 2024 staan er ook nog een grote investeringen gepland, in een nieuw veilsysteem. Dat zal ons helpen om een doorgedreven digitalisatie op de veiling in te voeren.”

Garnalen dramatisch in Nieuwpoort

In 2022 werd nog 110 ton garnalen aan wal gebracht bij de Vismijn in Nieuwpoort. Afgelopen jaar is dat nog maar 47 ton. “Er was gewoonweg weinig vis en garnalen”, bevestigt Nieuwpoorts schepen van Visserij Kris Vandecasteele (CD&V). “Dat had wel gevolgen voor de prijs. De klant moest tot 70 procent meer betalen voor een kilo ongepelde garnalen. We mogen spreken van een serieuze dip die mogelijk ook dit jaar zal doorzetten. De vooruitzichten lijken niet zo goed.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *