Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Studie vindt toename van tonijn in het Engelse kanaal

2 min read

Onderzoekers melden een toename van het aantal Atlantische blauwvintonijnen die voor de kust van Jersey in het Engelse kanaal worden gespot.

De study maakt deel uit van een onderzoek om de beweging en het gedrag van blauwvintonijn in de wateren van Jersey te begrijpen door middel van elektronisch tagging (Merken). Een vermindering van visserij wordt verondersteld een van de redenen te zijn voor de toename van het aantal tonijnen schrijft de BBC hier.

Dr. Lucy Hawkes zei dat de soort de “meest opwindende vis is die we in onze wateren hebben”. Het tagging-onderzoek door de Universiteit van Exeter en het Department of Fisheries van Jersey begon in 2021. Tot nu toe zijn in totaal 15 tonijnen uitgerust met de volgapparatuur.

Goed beheerd systeem

Dr. Hawkes zei: “Sinds ongeveer 2010 lijken hun aantallen overal te zijn toegenomen. We denken dat de reden hiervoor waarschijnlijk is dat we minder zijn gaan vangen. “Zeer binnenkort gaan ze naar de Golf van Biskaje. Als ze groot genoeg zijn, gaan ze zelfs naar de Middellandse Zee om te broeden en komen ze volgend jaar tegen het einde van de zomer weer terug.”

Het onderzoek heeft aangetoond dat de blauwvintonijn van augustus tot december rond de Kanaaleilanden verblijft en zich voedt met zilverachtige vissen zoals makreel en geep.

Dr. Hawkes zegt: “Er is een heel goed beheerd systeem dat koppelt hoeveel tonijn we denken dat er is, en hoeveel erop gevist mag worden.

“Nu denken we dat er meer tonijn in de buurt is, er zijn meer vangstlimieten (Quota) beschikbaar. Het Verenigd Koninkrijk heeft dit jaar voor het eerst een quotum gekregen om blauwvintonijn te vangen en te vissen voor commerciële doeleinden. “Dat quotum komt misschien binnenkort naar de Kanaaleilanden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *