Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Duitse vissers solidair met boeren en transporteurs

2 min read

Duitse vissers gaan ook deelnemen aan de acties van Duitse boeren en transportbedrijven die deze week van start gaan. Dit kondigt de Vereniging der Deutschen Kutter- und Küstenfischer (VDKK) aan.

De Duitse boeren verzetten zich tegen het wegvallen van belastingvoordeel voor rode diesel en landbouwvoertuigen. Het wegvallen van die fiscale regelingen moet een gat in de begroting van de overheid dichten na een tegenvallende gerechtelijke uitspraak.

De verhoging van belasting voor het goederenvervoer wordt ook door de visserijsector afgewezen“, aldus VDKK-woordvoerder Claus Ubl. Kostenstijgingen in de transportsector leggen immers druk op elke consument. Alle boodschappen en goederen voor de dagelijkse behoeften worden per vrachtwagen vervoerd.

Ubl: “Deze kostenstijgingen gaan ten koste van de consument en hebben een verdere verslechtering van Duitsland als vestigingsplaats.” Daarom gaan de vissers onder meer deelnemen aan de grote slotdemonstratie in Berlijn op 15 januari 2024. Vissers zullen ook aanwezig zijn bij een bijeenkomst in Berlijn op 18 januari en een bijeenkomst op 19 januari.

Bovendien bekritiseren de Duitse vissers het feit dat het gat in de begroting moet worden opgevuld met middelen die bestemd zijn voor de visserij. Volgens de Wet windenergie op zee (WindSeeG) was het geld afkomstig van de veiling van Noordzee- en Oostzeegebieden die zullen worden gebruikt voor de bouw van offshore windparken en dus verloren zijn gegaan aan de visserij als visgebieden.

Deze middelen waren bedoeld om de vloot in staat te stellen zich aan te passen aan de nieuwe situatie met sterk ingekrompen visgebieden. Ook zou dit de transformatie van de Duitse vissersvloot naar meer fossielvrij mogelijk moeten maken.

Wat er nu op de Noordzee gebeurt is net als het afpakken van het land van een boer, want vissen is volledig verboden in de offshore windparken“, zegt VDKK-voorzitter Dirk Sander, en nu wordt het geld voor compensatie en aanpassing misbruikt om gaten in de begroting van de federale overheid te dichten.”

Bovendien bestaat er grote twijfel over de rechtmatigheid van dit huidige besluit over het aanwenden van visserijmiddelen voor de federale begroting, aangezien het gebruik van deze middelen duidelijk is vastgelegd in de Wet windenergie op zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *