Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

De vernietiging van onze vaderlandse visserij

1 min read

Prima kotters die recent nog voor miljoenen Euro’s zijn gebouwd op een sloopwerf in Kampen.

Het is een terugkerend thema in Gezond Verstand: de penibele situatie van onze voedselvoorziening. Een kibbeling, lekkerbekje, Hollandse haring of makreel lusten de meesten wel, maar hebben we wel voldoende door wat er in de visserijsector gebeurt?

Door Willem Bakker

Steeds meer gebieden in de Noordzee worden door windmolenparken ontoegankelijk en het is triest om te zien dat bijna alle vistechnieken tegenwoordig verliesgevend zijn door voornamelijk de verlaagde quota’s, een hogere brandstofprijs en het Europese verbod op pulsvisserij (geen slepende netten over de bodem, wat veel brandstof kost, maar door elektrische schokjes de vissen in de netten te ‘schrikken’).

De mosselaanvoer is historisch laag, de garnalenvissers krijgen te maken met stikstofwetgeving en de boomkorvissers krijgen in plaats van subsidie of hulp – zoals in buurlanden – alleen een saneringsregeling aangeboden (met als voorwaarde: de komende vijf jaar een visverbod).

Het is dus niet raar dat we lezen dat in augustus dit jaar de aanvraag om 54 kotters te saneren, is goedgekeurd. Deze schepen mogen niet meer terugkomen in de vaart en worden gesloopt, de vissers zoeken meestal ander werk. De schepen die doorvaren, worden binnenkort geconfronteerd met een nieuwe Europese maatregel: cameratoezicht aan boord…………..

Lees hier verder op de website Gezondverstand.eu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *