Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Visvervangers geen goed alternatief voor echte vis

1 min read

Visvervangers geen goed alternatief voor vis. Foto Consumentenbond

De meeste visvervangers bevatten niet de gezonde eigenschappen van echte vis. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. In de meeste gevallen ontbreken de visvetzuren en in een groot deel van de producten zit bijna geen eiwit.

De Consumentenbond onderzocht de voedingswaarde van 22 alternatieven voor tonijn, vissticks en zalm. Slechts 3 daarvan blijken een volwaardige visvervanger. Dit komt door de toevoeging van algen(olie), die dezelfde gezonde omega 3-vetzuren (EPA/DHA) bevatten als vis.

Ook op de verpakking van 5 andere producten prijkt de claim ‘met omega 3-vetzuren’, maar daar gaat het om een ander vetzuur: ALA. Dat is minder effectief, maar het lichaam kan daaruit wel zelf een kleine hoeveelheid visvetzuur aanmaken.

Weinig eiwit, veel zout

De overige 14 producten zijn niet-volwaardige visvervangers omdat er weinig of geen omega 3-vetzuren in zitten. In 9 visvervangers zit bovendien te weinig eiwit, een belangrijke bouwstof voor het lichaam. En 6 producten bevatten te veel zout, wat kan leiden tot een hogere bloeddruk aldus de Consumentenbond.

Lees hier:  ‘Visvervangers’ uit de Gezondgids van februari/maart 2024 (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *