Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Door strenge Europese regels is Vlaamse vissersvloot sinds 2000 bijna gehalveerd

1 min read

De Vlaamse visserijsector verkeert in zwaar weer. Sinds 2000 is het aantal vissersschepen in Vlaanderen bijna gehalveerd. Deze drastische daling vormt een ernstige bedreiging voor een sector die cruciaal is voor zowel de economie als de cultuur van Vlaanderen.

Niels Delbaere, een politicus van Vlaams belang, waarschuwt dat ondanks de groeiende roep om actie vanuit diverse partijen, de Vlaamse regering achterblijft met concrete oplossingen om de visserij te redden.

Steeds strengere Europese regels

Volgens Niels Delbaere maken de steeds strengere regels vanuit de Europese Unie het leven van Vlaamse vissers vrijwel ondraaglijk. Deze regelgeving beperkt niet alleen de rendabiliteit en aantrekkelijkheid van het beroep, maar vergroot ook de afhankelijkheid van buitenlandse import. Dit is onrechtvaardig voor de lokale vissers en ondermijnt de duurzaamheid van de voedselvoorziening in Vlaanderen.

Noodzaak tot actie

Niels Delbaere benadrukt dat het hoog tijd is om deze neerwaartse spiraal te doorbreken. De Vlaamse visserijsector verdient het om opnieuw gewaardeerd en ondersteund te worden. Als een sector die behoort tot de Europese top, moet de toekomst van de Vlaamse visserij gewaarborgd worden.

Oproep tot bescherming

Het behoud en de bloei van deze vitale sector zijn van groot belang. Vlaamse vissers verdienen een eerlijke kans om te overleven en te gedijen. Niels Delbaere roept iedereen op om samen te werken aan een betere toekomst voor de visserijsector in Vlaanderen.

Bron: Indegazette.be Dinsdag 28 mei 2024