Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Eerste oogst 2024 Zeeuwse hangcultuurmosselen boven water

2 min read

Eerste oogst 2024 Zeeuwse hangcultuurmosselen boven water. Foto: Nederlands Mosselbureau.

Bruinisse, 29 mei 2024 – Vandaag zijn de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald. Zo vroeg in het jaar zijn de schelpen al goed gevuld.

Wij zien een mooie, veelbelovende kwaliteit, dat gaat de komende weken alleen maar beter worden,” aldus mosselkweker Jan Bout. Het biologisch gecertificeerde Zeeuwse streek product, vol van gezonde eiwitten is vanaf nu verkrijgbaar voor fijnproevers in zowel België als Nederland.

Dit is een moment waar ik echt naar uit kan kijken. Proef je de zilte smaak van de eerste mosselen, dan weet je het wordt zomer,” aldus een van Vlaanderens’ populairste radio-dj’s Sven Ornelis. Als Belgisch mosselambassadeur was hij bij de start aanwezig. De eerst geoogste hangcultuurmosselen liet hij direct goed smaken.

Eerder dan de mosselen van de bodem

Alleen in de schone, voedselrijke wateren van Zeeland – de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte, beschutte locaties voor het kweken van mosselen aan touwen, boven in het water. Het voedselaanbod is hier beter, waardoor hangcultuurmosselen vroeger zijn te oogsten dan de mosselen van de bodem. Slechts 5% van het totale Zeeuwse mosselaanbod – zo’n 2 miljoen kilo – is hangcultuur. De Zeeuwse bodemcultuurmosselen worden vanaf 3 juli verwacht.

Bio-gecertificeerd Zeeuws streek product

De Zeeuwse hangcultuurkwekers brengen hun mosselen op de markt onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws, dat staat voor een 100% regionale herkomst. De kweek gebeurt geheel natuurlijk, op biologische wijze waardoor de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn dan ook MSC- en bio-gecertificeerd.

Bron van gezonde eiwitten

Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren: voor hun voeding filteren ze algen uit het water en zetten deze om naar hoogwaardige gezonde eiwitten. In de kweek van hangcultuurmosselen hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren.

Lees hier het persbericht