Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Aquacultuur haalt voor het eerst visserij in volgens FAO-rapport

1 min read

Aquacultuur speelt een steeds belangrijkere rol bij het voldoen aan de voedselbehoeften van de wereld en overtreft voor het eerst de visserij in productie, volgens een door de FAO gepubliceerd rapport.

Nu de wereldwijde vraag naar visproducten naar verwachting zal blijven groeien, is een toename van duurzame productie van vitaal belang om gezond voedsel te garanderen, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

In 2022 leverde aquacultuur 94,4 miljoen ton visproductie op, 51 procent van het totaal en 57 procent van de productie bestemd voor menselijke consumptie.

Aquacultuur systemen worden steeds meer erkend als vitaal belang voor voedsel- en voedingszekerheid“, aldus het rapport, dat werd gepresenteerd in Costa Rica.

Aquacultuur is nog altijd heel geconcentreerd in een klein aantal landen. Tien landen – China, Indonesië, India, Vietnam, Bangladesh, de Filipijnen, de Republiek Korea, Noorwegen, Egypte en Chili – zijn goed voor zowat 90 procent van de totale productie.

Terwijl de productie van wilde visserij al tientallen jaren grotendeels ongewijzigd is gebleven, is de aquacultuur sinds 2020 met 6,6 procent toegenomen, aldus het rapport.

Download hier het rapport: The State of World Fisheries and Aquaculture 2024