Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

PFA en Visfederatie organiseren symposium ‘Visie op Vis’ aan boord van SCH-81

2 min read

Symposium ‘Visie op Vis’ aan boord van de vriestrawler SCH-81 ‘Carolien’

De Pelagic Freezer Trawler Association (PFA) en de Visfederatie organiseerden vrijdag 21 juni het symposium “Visie op Vis: iconische Nederlandse vis als duurzaam en gezond voedsel van de toekomst” aan boord van de vriestrawler SCH-81 ‘Carolien’ in Scheveningen.

Voorafgaand aan Vlaggetjesdag – de dag waarop Nederland de rijke traditie en culturele betekenis van de haringvisserij viert – werd belicht hoe typisch Nederlandse vissoorten kunnen bijdragen aan een gezonde toekomst voor voeding en milieu, in Nederland en daarbuiten.

Academici, beleidsmakers, bestuurders, duurzaamheidexperts, politici, ngo’s en de visserijsector gingen na presentaties van de PFA, Visfederatie en MSC (Marine Stewardship Council) onder leiding van moderator Natasja van den Berg met elkaar in gesprek over de rol van iconische Nederlandse vis, zoals de haring, in onze huidige voedselvoorziening.

De unieke locatie, in het ruim van het schip, gaf een extra dimensie aan het verhaal van PFA voorzitter Tim Heddema; die uitlichtte waarom de pelagische visserij het hart vormt van een gezonde, duurzame en toekomstbestendige visserij.

Heddema: “De pelagische rederijen zijn echte familiebedrijven die door verantwoorde, wetenschappelijk onderbouwde visserij de wereld helpen voeden met een van de laagste CO2-voetafdrukken van alle vormen van dierlijke eiwitproductie. De grote volumes van pelagische vis hebben daarnaast letterlijk veel te bieden aan de internationale voedselvoorziening, maar zeker ook in Nederland. Het verdient daarom een belangrijke plek binnen onze huidige visie op voedsel.”

Het inhoudelijke programma bevatte interactieve presentaties die resulteerden in de nodige gespreksstof over innovatieve visvangsttechnieken, consumptietrends en de gezondheid van haring.

Visfederatie voorzitter Guus Pastoor benadrukte in zijn presentatie dat de haring nog steeds een geliefd product is onder Nederlanders:

“De lage CO2 voetafdruk van haring sluit aan op de huidige behoefte van retailers en consumenten. De goede vetten dragen daarnaast bij aan een gezond voedingspatroon en een gebalanceerd dieet. Dit moeten we blijven uitdragen; ook door middel van voorlichting en de promotie van dit soort visproducten met EU-gelden.”

Dat de haring niet alleen bekendstaat als gezonde en lekkere vis, benadrukte Christien Absil, Sustainable Oceans and Seafood Expert van MSC:

“De Noordzeeharing is een van de langst MSC-gecertificeerde vissoorten. De Nederlandse haringvissers ontvingen in 2006 als eerste de MSC-certificering, hierna volgden vele andere landen. Sinds die tijd voldoet het bestand aan de criteria van duurzame visstand, een gezond ecosysteem en een effectief en verantwoord beheer van de visserij.”

De genodigden sloten het inhoudelijke programma af met een rondleiding aan boord van de SCH 81 ‘Carolien’ waar de gepassioneerde bemanning uitleg gaf over alles wat te zien is op de vriestrawler. Na afloop was er voor alle genodigden de mogelijkheid om na te praten op de ‘Grootste Haringparty van Nederland’ die traditioneel plaatsvindt aan de Dr. Lelykade in Scheveningen in samenwerking met Stichting Vlaggetjesdag.

Persbericht PFA – 27 Juni 2024