Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Krabben invasie op stranden bij San Diego

2 min read

Invasie van tonijn krabben op stranden bij San Diego

Duizenden oranje en rood gekleurde Tonijn krabben (Tuna crabs) zijn aangespoeld op de stranden van San Diego, Californië. Volgens wetenschappers word het fenomeen veroorzaakt door een mysterieuze ‘blob’ van warm water in de Stille Oceaan.

Rapporten bevestigen ook de aanwezigheid van de krabben op de stranden van Santa Catalina Island voor de Amerikaanse westkust. Het is echter de eerste keer sinds 2002 dat ze zijn aangespoeld op de stranden van San Diego in dergelijke grote aantallen.

Er zijn rapporten over de mogelijkheid dat het verschijnsel kan worden veroorzaakt door een mysterieuze blob van warm water die is gespot voor de westkust van Mexico, in de Stille Oceaan.

Tuna crabs of Tonijn krabben (Pleuroncodes planipes) worden ook wel Pelagische rode krab of gewoon “red crab” of “langostino” genoemd. De krab ziet eruit als een kreeft, maar heeft een kortere, platte buik. De kleine haren op hun poten worden gebruikt voor het verzamelen van voedsel. Ze worden ongeveer 13 centimeter lang.

De krabben zijn het favoriete voedsel van tonijn (vandaar de naam ‘tonijn krab’) samen met spitssnuitvissen, yellowtail, haaien, walvissen en zeeotters. Maar ook vele soorten zeevogels azen op de krab, spoelen ze aan worden ze meestal voedsel voor de zeevogels.

Volgens Linsey Sala, een wetenschapper van UC San Diego Scripps Institution Of Oceanography, wordt het fenomeen meestal gezien als de tonijn krabben in warme wateren terecht komen.

Ondertussen onderzoeken andere wetenschappers de mysterieuze blob van warm water die zich heeft ontwikkeld in de Stille Oceaan. De blob wordt gezien als de oorzaak van het aanspoelen van de tonijn krabben. Dezelfde blob zou ook de oorzaak zijn van de ongewoon hoge temperaturen in San Diego afgelopen winter en voorjaar.

De laatste keer dat tonijn krabben en andere schaaldieren aanspoelden op de stranden van San Diego was in 2002. In dit jaar werd het weer in Zuid-Californië beïnvloed door het verschijnsel El Niño.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *