Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zeldzame Australische reuzenhaai naar museum

2 min read

Australische reuzenhaai naar museum, foto via twitter door @museumvictoria

Australische vissers hebben afgelopen zondag in de buurt van Portland een zeldzame reuzenhaai gevangen. De 6,5 meter lange haai is aan wetenschappers van het Melbourne Museum gegeven.

De haai is ongeveer 6,5 meter lang en had een gewicht van drie ton en borstvinnen van meer dan een meter lang en 60 cm breed. De reuzenhaai (Cetorhinus maximusis) is de tweede grootste levende vissoort ter wereld na de walvishaai.

Wetenschappers van het Melbourne Museum reisden af naar Portland om de reuzenhaai in stukken te snijden want het dier was te groot om in één stuk te vervoeren. Ze hadden een kraan nodig om de haai uit de boot te lichten, zie video onder. Het koste vijf uur om de kolos te vervoeren naar Melbourne.

Dierenonderzoekers weten nog niet zo veel over reuzenhaaien omdat ze zo moeilijk te vinden zijn. “Natuurlijk zien we ze allemaal liever in de zee, maar op deze manier blijft de reuzenhaai wel bewaard en kunnen toekomstige generaties er veel over te weten komen”, zegt Dianne Bray van het Melbourne Museum. ‘Hoe meer informatie we kunnen verzamelen, des te beter wordt het beeld dat we van hen krijgen’, reageerde ze. ‘En uiteraard zien we ze liever ín zee, maar nu kunnen we het dier wel bewaren en kunnen collega’s hieraan voortwerken.’

Reuzenhaaien leven in alle wereldzeeën met een gematigd klimaat. In Fundybaai (Canada) zou in 1851 een exemplaar van 12,27 meter zijn gevangen, het dier woog ruim 19 ton. Volgens betrouwbare bronnen ligt de gemiddelde lengte van een reuzenhaai nu tussen de 6 en 8 meter, met een maximum van 9,8 meter en een gewicht van 4 ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *