Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Gouden meerval in slootje om de hoek

2 min read

Jorn Jansen, met de gouden meerval in zijn handen, foto Jorn Jansen

De 36-jarige Jorn Jansen uit Zoetermeer kon zijn ogen niet geloven tijdens het vissen. Waar hij de glinstering in het water eerst aanzag voor de buik van een snoek bleek het uiteindelijk om een zeldzame gouden meerval te gaan van ruim een meter lang.

,,Dit is een droom die uitkomt.” Zegt Jorn in het Algemeen Dagblad. De hitte van de afgelopen week zorgde er voor dat Jorn een keer ‘s avonds richting de sloot trok. ,,Dat doe ik vaak na het eten. De zon was afgezwakt en dus besloot ik op baarsjes te gaan vissen”, aldus de sportvisser die woont in de Zoetermeerse wijk Palenstein.

Worsteling

Onder een vuilniszak in het water ziet hij hoe een vis zich probeert te verschuilen. En dus probeert hij het beest boven water te krijgen. Dat het om zo’n bijzondere vangst zou gaan, durfde hij niet te dromen. Na een worsteling van ongeveer tien minuten heeft Jorn het beest eindelijk op de kant. ,,Eerst dacht ik nog dat het een albino meerval was, maar toen ik het thuis opzocht, besefte ik al snel dat het een gouden meerval moest zijn!”

Dat de vangst bijzonder is, staat buiten kijf. Meervallen zijn extreem zeldzaam in de provincie, laat staan een gouden versie van het beest. ,,Ik heb op heel veel vakantiebestemmingen gevist. Haaien gevangen in Australië en Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Maar dat je dit uiteindelijk om de hoek vangt, dat is een droom die uitkomt!”

Geen kermisattractie

Na de vangst is de meerval weer veilig teruggezet in het water. Het belangrijkste voor Jansen, in het dagelijks leven werkzaam als manager van een sportschool, is dat het beest geen kermisattractie wordt. ,,Het zou toch hartstikke zonde zijn als dat beest nu acht keer per week uit het water wordt getrokken en uiteindelijk op z’n rug ligt.”

Hoe de bijzondere vangst van Jorn in de sloot terecht is gekomen, lijkt wel duidelijk te zijn. ,,Waarschijnlijk heeft iemand het beest hier uitgezet, maar dat maakt het niet minder bijzonder. Bijna alle vissen zijn ooit uitgezet in Nederland.”

En nu? De foto ingelijst ophangen in de woonkamer? ,,Nee dat niet. Er is wel een hoop belangstelling geweest. Misschien dat ik wel een foto of artikel uitknip en dat ik dat inlijst. Ik weet het nog niet”, besluit hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *