Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Surinaamse vissen en ongewervelde op posterformaat

1 min read

Download Surinaamse vissen en ongewervelde op posterformaat

ILVO finaliseert binnenkort een doctoraatsonderzoek naar het mariene ecosysteem in Suriname. In de marge van dit onderzoek is een fotografische verzameling van de exotische vissen en ongewervelde aangelegd.

Die foto’s zijn samengebracht op twee aantrekkelijke wetenschappelijke posters. Bedoeling van het onderzoeksproject in Suriname is te evalueren hoe duurzaam de MSC-gecertificeerde visserij op Atlantische seabob garnalen (Xiphopenaeus kroyeri) in de lokale kustzone in werkelijkheid is.

Met een commerciële vissersboot zijn ter plaatse onder meer biologische data verzameld (densiteit, biomassa, grootte, diversiteit) van zowel de garnalen, het benthos (en mogelijke andere prooigroepen) als de bijvangst (vnl. vissen) op 15 locaties langsheen 3 transecten in de kustzone van Suriname.

Via maag- en vetzuuranalyses is geïnventariseerd wat het voedsel is van de seabob garnaal en van de potentiële predatoren (vnl. vissen). In tweede instantie is de visserijdruk bepaald en de rol van seabob garnaal als voedselbron en predator in het ecosysteem in een vergelijkende studie tussen beviste en niet-beviste gebieden.

Het finale doel is de kennis aan te leveren voor een visserij die opereert met minimale impact op het milieu, en met minimale negatieve interactie tussen industriële en artisanale vissers.
In 2016 wordt de studie afgerond.

De ILVO-posters worden momenteel gedrukt met steun van WWF Guianas en zullen worden uitgedeeld bij vissers, visserijbedrijven, universiteit, vakscholen en NGO’s. [Nieuwsbericht ILVO]

Download Marine fauna posters (pdf): Suriname fish en  Suriname invertebrates

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *