Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Omegameter moet elk jaar gekalibreerd worden

1 min read

Omegameters blijken in de praktijk maaswijdtes verschillend te meten

URK – Omegameters blijken in de praktijk maaswijdtes verschillend te meten. Rara. Heel veel kotters hebben tegenwoordig zelf een Omega-maaswijdtemeter aan boord.

Bij controles blijkt de maaswijdte soms wel 2-3 millimeter te verschillen met die van het eigen meetapparaat. Een Urker schipper vroeg de controleurs dit jaar wanneer hun meetinstrument voor het laatst gekalibreerd was. Dat bleek in 2013 te zijn.

Het verschil kwam ter sprake op een bestuursvergadering van de PO-Urk. Daarop werd bij de fabrikant Observator navraag gedaan. Observator gaf daarop aan dat de meters jaarlijks gekalibreerd dienen te worden en dan worden voorzien van een fabriekskalibratie-certificaat. Die informatie staat ook op de website van Observator.

Op de jaarvergadering van de PO-Urk adviseerde secretaris Geert Meun daarom dat bij verschil over de maaswijdte gevraagd dient te worden naar het kalibratie-certificaat. Als de Omegameter langer dan een jaar geleden gekalibreerd is, moet het meetresultaat als ongeldig worden beschouwd. [Bron: Visserijnieuws.nl]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *