Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Levende diepzeegarnaal voor het eerst gefilmd

1 min read

Levende diepzeegarnaal voor het eerst gefilmd op een diepte van 4826 meter

Wetenschappers hebben voor het eerst een levend exemplaar van de diepst levende garnaal ter wereld gefilmd. Het zou gaan om een exemplaar van de soort Bathystylodactylus bathyalis.

De beelden zijn gemaakt op een indrukwekkende diepte van 4826 meter met de op afstand bestuurbare onderzeeër Deep Discoverer die vorig jaar afdaalde in de 11 kilometer diepe Marianentrog in de Stille Oceaan.

Tegen het einde van de duik naderde de onderzeeër een kleine garnaal met een lengte van 120 millimeter. Het stond eerst even stil op de schuin aflopende zeebodem. Maar na een tijdje vormde het dier met zijn voorpoten een soort netje waarschijnlijk om kleine organismen in te vangen.

De beelden waren zo scherp dat hoofdonderzoekster Mary Wicksten van Texas A&M University kon zien dat het om de soort Bathystylodactylus bathyalis ging. Tot nu toe was nog niet bekend dat diep levende garnalen hun voorpoten gebruikten om voedsel uit zeewater te filteren.

Bathystylodactylus bathyalis is een garnalensoort uit de familie van de Stylodactylidae. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1994 door Cleva aldus Wikipedia. Tot nu toe zijn er alleen dode exemplaren van deze diepzeegarnaal waargenomen.

Video: Stylodactylidae shrimp first seen alive. Gepubliceerd op 24 jan. 2017 door SciNews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *