Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Ierse vissers vangen reuze inktvissen

1 min read

De inktvis van afgelopen dinsdag, foto via twitter

De bemanning van het Ierse vissersschip Cú na Mara heeft binnen enkele maanden twee extreem zeldzame Atlantische reuze inktvissen (Architeuthis dux) gevangen.

In mei landde de bemanning van het schip de eerste reuze inktvis aan die na 22 jaar voor de Ierse zuidwest kust is gevangen. Dit exemplaar was 5,8 meter (20ft) lang. De inktvis van afgelopen dinsdag was met 5,5 meter iets kleiner.

Beide inktvissen werden gevangen op de Porcupine Bank. Mariene bioloog Dr Kevin Flannery zei dat het aanlanden van reuze inktvis in Ierland erg zeldzaam is. “Slechts zeven zijn hier geregistreerd sinds men daarmee 350 jaar geleden mee is begonnen,” vertelde hij tegen de Ierse nationale omroep RTÉ.

Er is een twintigtal Architeuthis-soorten beschreven maar in wetenschappelijke kringen wordt aangenomen dat het geslacht uit drie soorten bestaat: Architeuthis dux, Architeuthis sanctipauli en Architeuthis martensi. Over het algemeen is er weinig bekend over reuzeninktvissen.

Van de informatie die toch beschikbaar is over de reuzeninktvis is veel afkomstig van overblijfselen van dode exemplaren uit de maaginhoud van gevangen potvissen, exemplaren die worden gevangen in diepzeenetten en aangespoelde overblijfselen, volgens Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *