Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissers zetten 700 vette palingen over de dijk

1 min read

Friese vissers hebben afgelopen zaterdag 21 oktober 700 geslachtsrijpe palingen van gemiddeld een kilo per stuk over de dijk gezet bij Harlingen. De week daarvoor zetten de vissers al 300 kilo paling richting zee.

De palingen, in totaal 1.000 kilo, kwamen uit hun vangstquotum. De Friese vissers geven daarmee een extra impuls aan de verbetering van de palingstand in Nederland. Palingen trekken in het najaar richting zee, maar worden belemmerd door gemalen.

Beroepsvissers vangen daarom in de maanden september tot en met november geslachtsrijpe palingen vlak voor die gemalen weg en zetten deze achter de waterbarrières weer uit, zodat ze kunnen ontsnappen naar open zee. In de oceaan krijgen palingen jongen, die uiteindelijk weer als glasaal naar Europa en Nederland komt.

Gebruikers en beheerders van binnenwateren, zoals beroepsvissers, sportvissers, waterschappen, elektriciteits- en watermaatschappijen, natuurorganisaties, provincies, zijn bezorgd over de palingstand.

Tot dat de waterbarrières zijn aangepast en de palingen er zelf weer langs kunnen, geven zij met het DUPAN-project “Paling Over De Dijk” een belangrijke stimulans aan de palingstand.

[Dit is een origineel bericht van Stichting DUPAN]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *