Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vuurtorenlichten België gaan over op LED tegen 2021

1 min read

Vuurtorens behoren tot het maritiem erfgoed. Vandaag zijn er veel moderne navigatiemiddelen zoals radar en AIS (Automatisch Identificatie Systeem), maar de vuurtorens blijven een rol spelen.

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust in België formuleerde een strategisch project: ‘seinen en lichten vervangen door LED-verlichting.’ Het is de bedoeling om alle vaste en visuele maritieme navigatiemiddelen in het beheer van het agentschap MDK tegen eind 2020 te migreren naar LED. De vuurtorenlichten moeten tegen midden 2021 overgeschakeld zijn.

Deze vuurtorenlichten zijn echter niet zomaar aan te passen. Bovendien is deze materie wereldwijd vrij uniek. Daarom is MDK over de grenzen gaan kijken voor oplossingen en om er de juiste kennis en expertise terug te vinden.

Naar aanleiding van de IALA-conferentie in Zuid-Korea heeft MDK vastgesteld dat de Deense Maritieme Autoriteit (DMA) al heel wat soortgelijke en complexe migraties heeft uitgevoerd.

Om het migratieproject binnen het agentschap goed voor te bereiden, werd van 12 tot 14 november een studiereis georganiseerd in samenwerking met de DMA. De doelstelling van deze zending was om de migratie van hun vuurtorenlampen en de optimalisatie van deze complexe (en beschermde) mechanische aandrijvingen te bekijken en de toepasbaarheid daarvan voor Belgische locaties te bestuderen.

Deze reis was alvast een zeer leerrijke ervaring en een mooi voorbeeld hoe innovatieve technieken kunnen toegepast worden binnen het maritiem erfgoed van België. (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *