Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vlaanderen investeert in vaartuigen en marien onderzoek

2 min read

Artist impression van de nieuwe InnovOcean Campus van ILVO en VLIZ in Oostende

Goed nieuws voor de visserijsector. Vlaams minister van Landbouw en Zeevisserij Hilde Crevits (CD&V) investeert 4 miljoen euro in veiligheids- en energiemaatregelen van vissersvaartuigen. De Europese en Vlaamse steun is bedoeld voor vijf vervangende vaartuigen in het belang van de veiligheid van de bemanning en van het klimaat.

Daarnaast werd dinsdag ook de eerste symbolische steen gelegd van de nieuwe InnovOcean Campus van ILVO en VLIZ in Oostende, die het marien onderzoek een boost moet geven.

Meer veiligheid en comfort, minder energieverbruik

De Vlaamse vissersvloot bestaat uit een 65-tal vaartuigen, waarvan een aantal de komende jaren vervangen worden. Als reders ervoor kiezen om investeringen te doen die verder gaan dan de bestaande Europese en Belgische voorschriften, dan kunnen ze rekenen op steun van de overheid. Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits heeft tien projecten goedgekeurd voor een waarde van 4 miljoen euro.

Die Europese en Vlaamse middelen worden gebruikt om de arbeidsomstandigheden van de vissers aan boord te verbeteren, zoals extra comfort van de hutten en beschutting van de vissers. Daarnaast gaat het om investeringen aan boord om de uitstoot van verontreinigde stoffen of broeikasgassen te verminderen en minder energie te verbruiken. De steun bedraagt maximaal 50 procent van de investeringen.

“De veiligheid van de bemanning van onze vissersvaartuigen en klimaatmaatregelen zijn belangrijke aandachtspunten”, licht Crevits in een mededeling toe. “De volgende jaren worden een aantal vervangende schepen in gebruik genomen. Het is hoopvol dat onze reders – in toch onzekere tijden – ervoor kiezen om grote investeringen te doen. Ze kiezen er zelfs voor om strenger te zijn dan de bestaande Europese en Belgische voorschriften. Europese lidstaten hebben de mogelijkheid om steun toe te kennen voor deze extra investeringen. We kennen aan vijf vaartuigen 4 miljoen euro toe, waarvan de helft Europese en de helft Vlaamse middelen.”

Boost voor marien onderzoek

Dinsdag is gestart met de bouw van de nieuwe InnovOcean Campus van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsinstituut (ILVO) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). De gloednieuwe campus op de Oosteroever in Oostende moet het marien onderzoek een boost geven. Met de bouw van de Campus gaat een investering van 20 miljoen euro gepaard.

VLIZ en de marine tak van ILVO werken al enige tijd samen maar zullen nu ook fysiek op dezelfde plaats samenwerken op de InnovOcean campus in Oostende. Het onderzoekscomplex van 8.000 vierkante meter zal plaats bieden aan kantoren, congresfaciliteiten, een gespecialiseerde bibliotheek en verschillende werkplaatsen en laboratoria. Het nieuwe gebouw za l onderdak geven aan 170 medewerkers.

Op de campus zal samengewerkt worden in interdisciplinair onderzoek om zeegerelateerde, maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. “Met de nieuwe campus zetten we de bakens uit voor een duurzame toekomst van de Vlaamse mariene sector. We investeren meer dan 20 miljoen euro in dit project dat het marien onderzoek in Vlaanderen een flinke boost moet geven”, aldus Crevits.

In 2022 moet de campus klaar zijn en zullen VLIZ, haar internationale partners en de marine tak van ILVO er hun intrek. [Nieuwsbericht VILT 30-06-2020]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *