Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vlaanderen vraagt toegang tot Britse 12 mijlszone voor vissers

1 min read

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits wil dat vissers snel de toelating krijgen om in de Britse 12 mijlszone te kunnen vissen

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits wil dat Belgische vissers snel de toelating krijgen om in de Britse 12 mijlszone te kunnen vissen. Het Verenigd Koninkrijk moet die licenties verlenen.

Ze heeft het probleem op tafel gebracht tijdens een Europees overleg met Europees Commissaris Sinkevicius en Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Er moeten ook oplossingen komen om te vermijden dat transporten tussen Britse en Europese havens te lang aanslepen.

Deze week was er Brexit visserij-overleg tussen de meest getroffen EU-landen, samen met Europees Commissaris Sinkevicius en EU-onderhandelaar Michel Barnier. Minister Crevits heeft er hard op aangedrongen om op zeer korte termijn de vislicenties voor de 6-12 mijlszone te verkrijgen. De gedetailleerde gegevens van onze vissers zijn aangeleverd aan de Commissie, die deze ook heeft overgemaakt aan de Britse autoriteiten. Maar het Verenigd Koninkrijk heef de licenties nog altijd niet verleend.

Het gaat om 18 licenties voor vaartuigen die gespecialiseerd zijn om in die zone te vissen en onder meer voor de vangst van tong zorgen. De licenties voor de 200 mijlszone zijn wel toegekend. Ook het transport van producten kwam aan bod. Heel wat vissers vermijden momenteel de Britse havens wegens de toegenomen administratie.

Lees hier verder op VILT, het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *