Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Aanvaring Z-18 Soetkin met bulkcarrier [video]

1 min read

Zaterdag meerde de Z-18 met kopschade in ijzige kou af bij de visafslag in Zeebrugge

De Belgische kotter Z-18 ‘Soetkin’ is in aanvaring gekomen met de bulkcarrier ‘Calypso.Gr’, 23296 GT (IMO: 9785134). De kotter liep zware kopschade op. Niemand raakte gewond.

Het ongeluk gebeurde ongeveer 22 zeemijl van het Britse Selsey Bill in het kanaal met slecht weer. De kotter lag te vissen en de bulkcarrier varend onder de vlag van de Marshalleilanden was met een bemanning van 20 aan boord onderweg van Riga naar het Panamakanaal.

De RNLI-boot van Selsey en een Britse kustwacht helikopter van Lee-on-Solent werden gealarmeerd omdat niet kon worden uitgesloten dat de zeskoppige kotterbemanning met windkracht acht tot negen Beaufort zou moeten worden geëvacueerd.

Ook de bulkcarrier bleef stand-by om indien nodig te kunnen ingrijpen. Om 4.58 uur arriveerde ook de reddingsboot op de plaats van het ongeluk.

De schipper van de kotter vroeg om het beschadigde gebied te verlichten om de schade te bekijken. Het vistuig aan stuurboord werd omhooggehaald. Het tuig aan bakboord hing in het water door een gebroken visdraad. Het duurde een uur om het aan boord te halen.

Zaterdag meerde de Z-18 in ijzige kou af bij de visafslag in Zeebrugge. De bulkcarrier had weinig schade en kon haar reis naar Panama voortzetten.

1 thought on “Aanvaring Z-18 Soetkin met bulkcarrier [video]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *