Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Laat U inspireren, niet misleiden!

2 min read

Laat U inspireren, niet misleiden. Foto Nederlands Visbureau.

Het is Bewuste Visweek, de week waarin keurmerken MSC en ASC zichzelf en hun keurmerk-assortiment in de vitrine zetten.

Het is dus weer een prima weekje voor heerlijke visgerechten. Want ook Nederlandse en Belgische vissers leveren vis en schaal- en schelpdieren die onder het MSC-keurmerk verkocht worden, waaronder schol.

Echter, tal van media en stemming makende activistenorganisaties grijpen deze week aan om veelal onwetend en negatief framend uit de nek te kletsen over roestige containerbegrippen zoals ‘overbevissing’ en ‘bodemberoering’.

Besef, als u die stukken onder ogen krijgt, of ermee geconfronteerd wordt op radio en tv, dat de Noord-Europese (EU) visserij op alle vlakken maximaal gereguleerd is. Van schip tot schap. Op zee gecontroleerd en 24/7 digitaal gevolgd. Uw Nederlandse en Belgische vis- en schaal- en scheldieren zijn dus op basis van wetgeving, quota en vislocaties verantwoord gevangen. Ook als er geen MSC (of ASC) op de verpakking staat.

Overbevissing in de klassieke betekenis komt bij ons niet voor. Visbestanden worden jaarlijks onderzocht en visquota worden iedere twaalf maanden opnieuw vastgesteld, want veranderen door natuurlijke/klimatologische omstandigheden voortdurend. Onze Europese visquota worden internationaal afgestemd om soorten en visbestanden niet in gevaar te brengen.

De Noordzeevloot is in de jaren tachtig en negentig ook nog eens met de helft teruggebracht (gesaneerd), wat de visserijdruk decimeerde. Vismethoden zijn aangepast of vervangen, en tal van noviteiten zijn onderweg.

Vis uit de Noordzee, en zoetwatervis uit het zoete binnenwater (inclusief paling, jazeker) kunt u met gerust hart en tevreden smaakpapillen consumeren. Verse vis, beste wat er is!

[EMK-post via facebook]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *