Pointer: De visserij moet duurzamer, maar wie gaat daarvoor betalen?
2 min readHendrik Kramer is één van de duurzame koplopers in de Nederlandse visserij. Maar door alle duurzame innovaties op zijn schip verkeert de jonge visser wel in de financiële problemen.
Hoe moeten andere vissers overtuigd worden om te investeren in duurzaamheid als er geen geld mee te verdienen valt?
“Shit!” Bij het binnenhalen van de netten komt Hendrik erachter dat zijn net kapot is. Het is de zoveelste tegenslag tijdens een paar dagen experimenteren op zee. Deze week gaat het om de zogenoemde ‘echosounder’. In de winter is zijn doelsoort inktvis, en door het testen van dit apparaat probeert hij in de toekomst minder ongewenste bijvangst te hebben en doelgericht te kunnen vissen.
Het is één van de vele dingen die Hendrik probeert om flink te verduurzamen. In zijn familie wordt al generaties lang gevist. “Ik was 19 jaar, had al mijn diploma’s gehaald en toen zei mijn vader: ‘Ik stop ermee, ik verkoop de zaak’. En ik dan dacht ik? Het ging zo slecht in de visserij, er moest wat gebeuren. Dus toen zijn we een masterplan gestart om te verduurzamen én om een duurzaam bedrijfsmodel te bedenken. Ook om een voorbeeld te zijn voor de rest van de vloot en financierders.”
Lees hier verder op de website van Pointer
Kijk hier de uitzending van 20 februari 2022 door Pointer: Duurzame vis: bestaat dat wel?
Vis gevangen op schepen die 40.000 liter gasolie per week verbruiken en kreeften die met het vliegtuig uit Canada komen kunnen toch met een duurzaamheidskeurmerk in de winkelschappen liggen. Bestaat duurzame vis eigenlijk wel? Kijk hier onze uitzending: https://t.co/P7mPzxAbuj pic.twitter.com/ci31ARcq78
— Pointer (KRO-NCRV) (@pointer_kroncrv) February 21, 2022