Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

WNL-reportage: Nederlanders moeten meer vis uit de Noordzee eten

1 min read

Nederland haalt tonnen aan vis uit de Noordzee, maar niet voor eigen gebruik. Maar liefst 90 procent is bestemd voor export. Wat betreft culinair gebruik haalt Nederland liever vis van ver buiten de deur. Zonde en onterecht, volgens Noordzeevisman Paul Einerhand.

Millennial Paul Einerhand is een zeer invloedrijke vis influencer. Onder de naam ‘De Noordzeevisman’ krijgt hij steeds meer Nederlanders warm voor onze eigen Noordzeevis. “In de Noordzee zwemmen zo’n 220 verschillende vissoorten rond.” Volgens Einerhand zijn er 40 daarvan interessant voor culinair en commercieel gebruik. Daar staat dagelijks het magazijn in de Scheveningse haven mee vol. “Daarvan is 90 procent vandaag nog de grens over”, vertelt de vis influencer tegen Stand van Nederland: Generatie Next.

Einerhand vindt het zonde Nederland zoveel vis exporteert en voor eigen consumptie vooral importeert. De vissoorten die de Nederlandse menukaarten en schappen in de supermarkt domineren zijn voornamelijk zalm, tonijn, tilapia en pangasius. Dat komt dus allemaal uit het buitenland. “Pangasius en tilapia wordt geïmporteerd uit Vietnam. Tonijn komt ergens bij Sri Lanka vandaan en zalm komt uit Noorwegen”, zegt de visser. En dat terwijl de Noordzee nog zoveel andere smaken te bieden heeft. “Als je deze zee als achtertuin hebt, dan is het zonde om al die vis te importeren terwijl wij al dit lekkers hier hebben zwemmen.”

Lees hier meer op de website Stand van Nederland/ WNL. Reportage onder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *