Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe vissoort ontdekt voor Ierse kust

1 min read

De Microichthys grandis, letterlijk ‘grote kleine vis’. Foto Bram Couperus.

Onderzoekers van het Natuurkundemuseum Stuttgart (SMNS) en Wageningen Marine Research (WMR) ontdekten vorig jaar een nieuwe vissoort voor de Ierse kust: de Microichthys grandis, letterlijk ‘grote kleine vis’.

De nieuwe soort werd vorig jaar opgemerkt in de vangst tijdens de blauwe wijting survey, een survey die jaarlijks wordt uitgevoerd om de blauwe wijting bestanden in Europese wateren te peilen.

Onderzoeker Bram Couperus van WMR is blij verrast over de spontane ontdekking: “Het ontdekken van een nieuwe vissoort in het Noordoost Atlantische gebied is een zeldzame gebeurtenis. Het is nog niet eerder voorgekomen in de geschiedenis van ons instituut, opgericht in de jaren ‘50. Hij werd gevangen in een gebied waar toch veel gevist wordt, vooral door Nederlandse vissers. Je zou daarom verwachten dat de soort al eerder is gevangen. Als dit het geval is, dan is hij in elk geval aan de aandacht ontsnapt – tot vorig jaar.”…Lees hier verder op de website van Wageningen Marine Research.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *