Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Start Haringseizoen nog onzeker

1 min read

Hollandse Nieuwe Foto Nederlands Visbureau.

De leden van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging wachten in spanning de komende dagen af. De reden is dat de haring op dit moment nog niet ver genoeg is ontwikkeld om te verwerken tot een goede Hollandse Nieuwe.

Met de beoogde seizoenstart op woensdag 14 juni in aantocht, is dit proces van de haring komende dagen cruciaal. Hieruit blijkt dat de natuur zich niet laat leiden en geen vaste koers of tijd aanhoudt.

De haring die nu wordt gevangen, heeft weliswaar het juiste voedsel voor een goede vetopbouw en smaak in de maag, maar het vereiste vetpercentage is nog niet bereikt. Deze dient ten minste 16% te zijn om tot een Hollandse Nieuwe te worden verwerkt.

Het achterlopen van de seizoenen in de natuur blijkt ook voor de haring gevolgen te hebben. De vereiste tijd tot productie met het specifieke Hollandse procedé dat de haring ondergaat, kaken, pekelen en gecontroleerde rijping, noodzaakt de haringhandel begin volgende week een beslissing te nemen om de start van het haringseizoen mogelijk te moeten uitstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *