Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Start Haringseizoen uitgesteld tot vrijdag 23 juni

2 min read

Start Haringseizoen uitgesteld tot vrijdag 23 juni

Den Haag, 5 juni 2023 – Vandaag heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging besloten de start van het haringseizoen uit te stellen tot vrijdag 23 juni a.s. Het uitstel betekent ook dat de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, traditioneel het startschot van het seizoen, ruim een week later zal plaatsvinden. De nieuwe datum is donderdag 22 juni.

De kwaliteit van de gevangen vis is afgelopen weekend significant verbeterd. De vereiste tijd die nodig is voor een zorgvuldige verwerking en distributie leidt tot de nieuwe startdatum. In geen geval worden concessies gedaan aan de kwaliteit van de Hollandse Nieuwe. De vereniging ziet geen andere mogelijkheid dan de start van het seizoen uit te stellen. De late ontwikkeling van de haring heeft als mogelijke oorzaak de aanmerkelijk lagere watertemperatuur en het beperkte aantal zonuren op de vangstgronden.

‘We starten het haringseizoen alleen met haring die van goede kwaliteit is. Op basis van de ontwikkeling van de haring gedurende de afgelopen dagen, weten we dat de vetopbouw nu meer dan voldoende is om met de verwerking tot Hollandse Nieuwe te kunnen starten. Wij verwachten met uitstel van ruim een week voldoende aanvoer te ontvangen en genoeg tijd te hebben leveranciers en bovenal consumenten van een goede kwaliteit Hollandse Nieuwe te kunnen voorzien’, aldus Gerbrand Voerman, voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.

Donderdag 22 juni is de nieuwe datum voor de traditionele veiling van het eerste vaatje haring, waarmee het seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ wordt ingeluid. Voorafgaand aan de veiling wordt de nieuwe haring ‘vangst 2023’ officieel gekeurd door haringdeskundigen. De opbrengst komt dit jaar ten goede van Voedselbanken Nederland.

Dit besluit heeft grote gevolgen voor tal van evenementen die al gepland staan. Diverse haringparty’s zullen de datum moeten aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen. Vanwege de grote omvang en praktische redenen zal Vlaggetjesdag Scheveningen wel doorgang hebben op zaterdag 17 juni. Uiteraard heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging deze consequenties in haar besluitvorming meegenomen.

Nederlands Visbureau

7 thoughts on “Start Haringseizoen uitgesteld tot vrijdag 23 juni

 1. Tijdens mijn dienstplichtige tijd in Nederland -Indie werd het vermeld dat er twee grote vaten Nieuwe Haringen uitgedeeld zou worden in Tandjong Priok the haven van Batavia! Wij waren in the rimboe aan het bruggenbouwen maar al onze jongens kregen twee vehicles om naar Tandjong Priok te reizen om op tijd te zijn voor deze heerlijjke Nieuwe Haring en! We ginger vroeg weg maar bij aankomst zagen we een lange rij militairen well
  twee kilometre lang! De haringen moesten dieper en dieper opgediend worden.
  Toen het eindelijk onze beurt was kregen we te horen dat er niks meer over was!?
  We vroegen of we nog even in het vat mochten ruiken?
  Waarna alle rank en stand van 100 jongens met hun neus in het vat bogen en met een gejuich van “wat was dat verrukkelijk”en teleurstellend weer naar hun rimboe hut te rug gingen. Ik kan het vat nog ruiken en de heerlijke reuk van de Nieuwe haringen zit nog steeds in mijn neusvleugels!??

 2. Schiet AUB een beetje op met die haring, het water staat in mijn mond.
  Delicatessen,,top,,

 3. lk mocht vroeger van mijn moeder iedere dag op weg naar school een haring eten (15 ct). (1947-1949) Er was toen nog groene haring en op iedere brug in Amsterdam stond een haringkar.

 4. Ik kijk reikhalzend en likkebaardend uit naar de NIEUWE HARING van 2023. Nu al wens ik een ieder een heerlijk NIEUW HARING jaar ‘23 toe!

 5. Ik kijk er ook naar uit! Liefhebber reeds heel mijn leven, ( nu 77 ) kom op met die maatjes…pure verwenning soms drink ik er ook nog een jenever/aquavit bij!

 6. Ik woon in Zwitserland en die Zwitsers zijn nogal primitief wat betreft noordzeevis..

  Ik snak naar een hollandse nieuwe,maar weet niet waar ik die kan kopen in CH

  Help a,u,b,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *