Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Greenpeace dumpt weer stenen in Nederlands deel Noordzee

2 min read

Greenpeace dumpt vandaag weer stenen op de Klaverbank in het Nederlandse deel van de Noordzee

Greenpeace dumpt vandaag weer stenen op de Klaverbank in het Nederlandse deel van de Noordzee volgens de organisatie is daarmee de bouw van een ‘vissenparadijs’ in de Noordzee gestart.

In 2011 dumpte Greenpeace ook al grote keien op dezelfde Klaverbank tot woede van de vissers. De rechter bepaalde toen dat de stenen weggehaald moesten worden en het Rijk legde een dwangsom op. Voor elke nieuw gedumpte steen op de bodem van de Noordzee zou de organisatie een torenhoge boete krijgen.

Greenpeace stenendump In 2009 in het Kattegat, een zeestraat tussen Denemarken en Zweden

”Wij zijn bereid om een kwart van het gebied met rust te laten. Dat vinden die milieuclubs niet genoeg,” verzucht Andries de Boer uit Urk, woordvoerder van de Nederlandse platvisvissers.

,,Onze vloot is bijna gehalveerd. Met de vissoorten in de Noordzee gaat het prima. Maar vissen trekken van het ene gebied naar het andere. Je kunt dus niet zomaar complete stukken zee afsluiten. Bovendien weten we uit ervaring dat een gebied dat wordt gesloten voor de visserij nooit meer opengaat. Al moeten we ervoor naar Brussel: we geven onze visgronden niet op.” Aldus de Boer in het Algemeen Dagblad hier.

Pim Visser, voorman van Visned, de belangenorganisatie voor vissers, is woest. ,,Een onverantwoordelijke actie die vissers in gevaar brengt. Gewoon schandalig! We overleggen over de juiste manier van gebiedsbescherming. Een beetje zielig dat Greenpeace niets constructievers weet te bedenken en vissers die hier part noch deel aan hebben in gevaar worden gebracht.”

De actie zet bij vissers – die Greenpeace als ‘milieuterroristen’ betitelen – vooral kwaad bloed omdat het de laatste jaren goed gaat met de visstand. Zo staat de Noordzee stijf van de schol, is de kabeljauwstand maar liefst verdriedubbeld en blijft de tongstand stabiel. Onder andere door nieuwe vangstmethoden is er veel minder bijvangst. Aldus Pim visser in de Telegraaf hier.

Greenpeace dumpte in 2008 twee tot drie ton wegende betonblokken vanaf een schip met een kraan in de Noordzee west van het Duitse eiland Sylt in de Duitse bocht. In 2009 in het Kattegat, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden. In 2011 weer op de Klaverbank en bij het eiland Sylt.

Vooral bij het eiland Sylt waar veel kleine Nederlandse, Deense en Duitse garnalenvissers actief zijn is het dumpen van dit soort grote stenen levensgevaarlijk.

Lees ook: Een kei op zijn kop moet de zeenaaktslak beschermen

En in de Telegraaf: Woede om actie Greenpeace

En op Climatgate: Publieke omroep (BNN) helpt fondsenwerving Greenpeace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *