Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Brussel, schaam je over je zeebaarsbeleid!

3 min read

Nogmaals een hartenkreet over het Brusselse zeebaarsbeleid. Als volger van vele visser uit andere Europese landen zie ik wekelijks vele filmpjes op sociaal media die het schrijnende beleid vanuit Brussel laten zien.

Door: Wubbo Pasterkamp  UK 145

Dagelijks worden er tientallen tonnen zeebaars weer in zee terug gegooid. De meeste filmpjes komen bij onze Engelse buren en Spaanse vissers vandaan [zie onder]. Er is nog nooit zoveel zeebaars gevangen onder de Engelse zuid kust binnen de 12 mijl en in de golf van Biskaje als afgelopen winter.

Er moet voor tientallen miljoenen van deze kostelijke vis worden teruggegooid. En waarvoor? Ik zou me er rot voor schamen als ik beleidsmaker was. Het is je reinste waanzin.

De Engelse vissers zeggen gewoon keihard: ‘’Na 2019 gaan we het zelf wel regelen zonder de EU, dit doen we niet meer. We gooien geen marktwaardige vis meer terug in zee’’. Deze boodschap is ook al naar Brussel overgebracht.

Ik hoop van ganser harte dat zij dit ook gaan doen. Op mijn beurt denk ik: kregen we ook maar een Nexit, dan konden we het ook allemaal zelf wel regelen, want als ik naar het EU / Brussel beleid van nu kijk denk ik echt: zorg dat je er uit komt!

Wat daar in Brussel gebeurt is volgens mij niet de stem van het volk. Het zou het allerbeste wezen dat de visserijen in Europa werden gereguleerd door de gewone vissers die alle plaatselijke problemen het beste kennen en weten wat er op en in het water gebeurt. Want door regulering van studenten en anderen komen we in een steeds dieper dal van bureaucratie.

Wij zijn toch niet op zee om water te zeven en onze levens in de waagschaal te stellen om kostbare vis overboord te gooien?

Naar mijn bescheiden mening is voor de Noordzee en het kanaal de hele visserij op een A4’te te regelen en alle technische maatregelingen kunnen dan weg , want hiermee houden we alleen maar de bureaucratie in stand en hele volksstammen die maar een doel hebben: Wat kunnen we nu weer verzinnen om onze job de komende jaren veilig te stellen.

Het zeebaarsbeleid vanuit Brussel is ons opgedrongen onder druk van Ngo’s inclusief wetenschappers die direct of indirect door Amerikaans geld gefinancierd worden. Deze mensen hebben totaal geen verstand van de zaken zoals wij dagelijks op zee in de praktijk waarnemen.

Zij weten het niet en daarom willen zij zogenaamd uit voorzorg beschermen. Dat heeft naar mijn mening niets met goed visserij beleid te maken.

ik kan als visser ook niet de totaal verschillende regelingen op zeebaars begrijpen. De één mag niet meer dan 1% van de vangst een ander mag tientallen tonnen per jaar aanvoeren, de één heeft gesloten tijd de ander weer niet?

De handlijnvissers verhuren onder elkaar quota: Laat ik het anders formulieren ze gunnen elkaar het aanvoeren van zeebaars zodat wie niet vist toch aanland. Ik begrijp het allemaal niet meer, het riekt naar willekeur en discriminatie van groepen vissers.

Al met al zijn ze vanuit Brussel stapel gek. Maar het kan nog gekker: de zeebaars valt straks ook nog onder de aanland plicht. Dan moet deze vis binnen worden gebracht en word er naar alle waarschijnlijkheid visvoer van gemaakt voor kweekvis.

De gemiddelde zeebaars prijs lag deze winter rond de 12 euro per kilo. Je hebt ongeveer 10 kg vis nodig om 2 kg visvoer te maken. Van deze 2 kg visvoer zou je een zeebaars kunnen kweken van 0,7 kg. Dat is de gemiddelde  kweekbaars die op de markt word gebracht en van daarvan ligt de gemiddelde prijs kilo op 7 euro. Je moet het maar verzinnen..

Maar Ngo’s hebben er belang bij om de kweekvis populair te maken: geld, money! Zo gaan de Amerikaanse geldschieters om met onze rijke zee.

Ik zou alle vissers in Europa mee willen geven dat als dit scenario door gaat we massaal vergif kopen om over de discards te strooien zodat ze er geen visvoer van gemaakt kan worden en alles verbrand moet worden. We graven onze eigen ondergang als we aan deze waanzin meewerken!

Wubbo Pasterkamp  UK 145

Video: Cornish fishermen throwing away up to a tonne of sea bass every trip due to fishing quotas, Gepubliceerd op 12 dec. 2017 door SWNS TV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *