Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Breskens flirt met recordaanvoer garnalen

2 min read

De haven van Breskens stevent af op een recordaanvoer van garnalen

De haven van Breskens stevent af op een recordaanvoer van garnalen. De prognoses wijzen in die richting, zei voorzitter Jaap Hennekeij van de Breskense visserijvereniging Ons Belang zaterdag tijdens de officiële start van de Visserijfeesten. Aldus BN de stem hier.

2018 was een goed garnalenjaar voor de aanvoerhaven van Breskens, aldus Hennekeij. ,,Er werd meer dan 2 miljoen kilo garnalen aangevoerd, vergelijkbaar met het recordjaar 2014.” Dit jaar is de aanvoer tot nu toe nog iets hoger. ,,En dat ondanks een lage prijs en een beperking op de aanvoer van maximaal drieduizend kilo per schip, per twee weken. De verwachting is dat die beperking nog wel enige tijd zal duren, vanwege de grote voorraden bij de handel.” De prijs voor een kilo garnalen ligt, net als vorig jaar, rond de 3 euro, de jaren daarvoor was het nog rond 10 euro.

Klaas Puul

Hennekeij kwam ook nog terug op de verkoop van de visveiling aan garnalengroothandel Klaas Puul in Volendam. Nu Klaas Puul de veiling overneemt, is de toekomst van de visserij in Breskens gegarandeerd, aldus Hennekeij. Breskens heeft nog maar vier garnalenvissers, dat waren er ooit 24. Met de verkoop is de directie van de Zeeuwse Veilingen niet over een nacht ijs gegaan. ,,Het afgelopen jaar is er alles aan gedaan om de positie van Breskens als dé aanvoerhaven van garnalen in zuidwest Nederland te verbeteren. Na analyses en gedegen onderzoek is besloten de vismijn te verkopen aan Puul.” De Volendamse groothandel is volgens Hennekeij een belangrijke speler en contractpartner van veel aanvoerders. ,,Het feit dat zij grote belangstelling hebben voor de locatie Breskens, geeft ons vertrouwen voor de toekomst.”

Lees hier verder op de website van BN de Stem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *