Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Tilapia Viskwekers getroffen door droogte op Lake Kariba

5 min read

Tilapia-kwekers aan het Karibameer lijden verlies omdat de niveaus van het meer blijven dalen door de ergste droogte die Zuid-Afrika in 40 jaar heeft getroffen.

De tilapia-kwekers in het Karibameer maken zich zorgen, omdat afnemende waterniveaus betekenen dat de toegang tot elektriciteit sporadisch wordt en geschikte locaties voor hun activiteiten schaarser worden.

Door de daling van het waterniveau zijn pomphuizen blootgesteld en zijn boeren gedwongen om langere afstanden voor hun broederijen te pompen
(© The Herald)

In augustus van dit jaar was het peil van het meer gedaald tot 30 procent van zijn maximum, vanwege te weinig regen in het stroomgebied tijdens het natte seizoen van oktober 2018 – maart 2019, meldde de Zambezi River Authority (ZRA). Op 16 december was het gedaald tot slechts 10 procent van zijn capaciteit, het laagste sinds 1996.

Tariro Chari, een woordvoerder van Lake Harvest Aquaculture, vertelde The Fish Site dat de dalende meren op veel fronten zorgwekkend zijn. Het bedrijf, erkend als het grootste geïntegreerde zoetwaterviskwekerijbedrijf in Afrika, exploiteert land- en meeractiviteiten in kooien, die beide zijn getroffen.

 

 

Viskwekers moeten op kostbare dieselgeneratoren vertrouwen om hun kweek- en verwerkingsactiviteiten te voeden
(© Yalelo)

“Voor al onze landoperaties wordt water uit de kustlijn gepompt,” zei ze.
“Deze kustlijn lag eind augustus 2018 op 500 meter van onze boerderij. Zestien maanden later is de kustlijn nu meer dan twee kilometer verwijderd. Nu het regenseizoen nog maar net begint en een instroom in het meer pas in april 2020 wordt verwacht, blijft deze kustlijn achteruitgaan. ”

Dit, voegde ze eraan toe, biedt nieuwe problemen voor de pompcapaciteit, want hoe verder weg het pompstation is, hoe meer druk vereist is om water over langere afstanden te pompen.

“Naarmate het water zakt, moet het pompstation tegen hoge kosten worden verplaatst. Het betekent ook dat de niveaus van zuurstof, pH en watertemperatuur beginnen te verslechteren van de ideale omstandigheden voor het kweken, kweken en hanteren van vis. Om dit te verminderen, moeten boosterpompen worden geïnstalleerd, moeten de vijvers worden belucht en moeten de waterkwaliteitscontroles worden verhoogd”. Aldus Chari.

Wat betreft de uitgroei kooien op het meer, zegt ze als het waterniveau daalt, predatie en ziektedruk neigen te stijgen terwijl zuurstofniveaus dalen. Naarmate het meer ondieper wordt, moeten bovendien de bezettingsdichtheden worden verminderd.

“Onze plaatsing van de kooien wordt bepaald door de diepte vanaf de bodem van het meer,” zei ze.

“Hoewel de meerniveaus met ongeveer één centimeter per dag dalen, liggen onze ondiepste kooien momenteel 20 meter boven de bodem van het meer. Minder water verhoogt echter de kans dat roofdieren zoals krokodillen en nijlpaarden toegang krijgen tot de kooien. Het verhoogt ook de hoeveelheid ziektes op het hele meer en vermindert de zuurstof die beschikbaar is voor alle dieren die gebruik maken van het water. Om dit te verminderen, zorgen we ervoor dat waterkwaliteitsparameters worden bewaakt, waardoor de bezettingsdichtheid wordt verminderd en er meer patrouilles voor roofdieren worden uitgevoerd. ”

De dam over de Zambezi die het Karibameer vormt. Waterstanden zijn slechts 10 procent van die foto’s hier

Lake Kariba – dat de grens tussen Zambia en Zimbabwe markeert – is gebouwd in 1958 over de Zambezi-rivier en blijft het grootste kunstmatige meer ter wereld. Het wordt gevoed door regenval in een stroomgebied dat grote gebieden van Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe beslaat. Hoewel het hoofdzakelijk werd gebouwd voor elektriciteitsopwekking, heeft de dam een ​​omvangrijke toeristische industrie voortgebracht voor Zimbabwe en Zambia, terwijl ze wilde kapenta-visserij en tilapia-landbouwbedrijven ondersteunde.

Aan de Zambiaanse kant lijdt Yalelo, dat wordt beheerd door de Nederlandse hoofdkantoor FirstWave Group, als gevolg van de lage hydro-elektriciteitsproductie die wordt veroorzaakt door de droogte.

“Met 15-uur durende landelijke black-outs moest Yalelo on-site elektriciteitsopwekking en back-up installeren in alle 50 winkels, magazijnen en kantoren. Bovendien hebben eindgebruikers moeite om vis op te slaan, omdat de meeste huishoudens geen back-up elektriciteitsopwekking in hun huis kunnen installeren om koelkasten te bedienen, ”aldus Adam Taylor, CEO van FirstWave Group.

Yalelo heeft naast haar activiteiten aan het Karibameer ook boerderijen aan het Victoriameer.

Het lage waterniveau in Kariba, voegde Taylor eraan toe, heeft de activiteiten van Yalelo niet rechtstreeks beïnvloed. Het heeft echter invloed gehad op hun toegang tot elektriciteit.

“Hydro-elektriciteitsdammen hebben een” minimaal werkingsniveau “dat vrij hoog is. De elektriciteitsturbines hebben fysiek geen toegang tot water onder dat niveau. Alleen water boven het minimale bedrijfsniveau wordt gebruikt voor hydro-elektriciteitsproductie. De locaties van Yalelo hebben een minimale diepte van 30 meter, zelfs als al het water voor energieopwekking is opgebruikt, ”aldus Taylor.

Als gevolg van de black-outs veroorzaakt door het uitputtende waterniveau, heeft Lake Harvest, net als Yalelo, de manier moeten aanpassen waarop het zijn downstream-activiteiten uitvoert.

“We kunnen niet langer elke dag verwerken, omdat we zowel water als stroom nodig hebben om ervoor te zorgen dat ons product van de hoogste kwaliteit is,” zei Chari.

“Als er geen stroom is, kunnen we vissen niet verwerken of invriezen. Als er geen water is, kunnen we de fabriek niet reinigen. Daarom moeten we de verwerking stoppen. Om dit te verminderen, hebben we een generator om de koelhuizen te laten draaien om ervoor te zorgen dat het reeds verwerkte product op de juiste temperatuur blijft. We hebben ook een waterreservoir dat genoeg water opslaat voor gebruik gedurende twee werkdagen. ”

De seizoensvoorspelling ziet er niet goed uit voor Lake Kariba en viskwekerijen die hun bestaan hebben, volgens een rapport uitgebracht in november 2019 door een in Washington gevestigde instelling, Famine Early Warning Systems Network. Het zegt dat er een grote waarschijnlijkheid is van ondergemiddelde totalen van de seizoensregenval, “met bezorgdheid over de achtergrond van de ernstige droogte van het seizoen 2018-19”.

In het rapport staat al dat, hoewel de meeste delen van de regio tussen september en begin november bijna gemiddelde regenval ontvingen, er in sommige landen “negatieve regenvalafwijkingen” werden waargenomen, waaronder Zambia en de Oost-Democratische Republiek Congo.

Een duurzame manier waarop aquacultuurbedrijven op de dam de impact van lage waterstanden op hun bedrijven kunnen minimaliseren, zei Garikai Munatsirei, voorzitter van de Zimbabwe Fish Producers ‘Association, is om hun boerderijen te plaatsen op zijrivieren of andere diepere kanalen van het meer. Hoewel hij vaak bedekt was met de wateren van het meer, zei hij dat gebieden die voorheen zijrivieren waren van de Zambezi voordat de dam werd gebouwd, gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd op oude, openbaar beschikbare kaarten van het gebied.

Hij voegde er echter aan toe dat activiteiten die zich niet op die manier bevinden, over het algemeen worden gedwongen zich aan te passen aan het teruglopende waterniveau en hogere productiekosten moeten dragen.

“Als een boer directe toegang tot zijn faciliteiten had toen het meer vol was, wanneer het niveau daalt, is het vaak nodig dat hij een langere route neemt om hetzelfde te bereiken,”.

“De faciliteiten zaten duidelijk ergens toen het waterniveau bijvoorbeeld 50 meter was, maar als het waterniveau daalt, moet je je kooien verplaatsen. Dit moet ook betekenen dat de bezettingsdichtheden worden verminderd. Bovendien betekent het dat als ze hun koel- en verwerkingseenheden met dieselaggregaten moeten laten werken, er meer geld aan die klussen moet worden uitgegeven dan wanneer er goedkopere elektriciteit beschikbaar was. Dus, kort gezegd, heeft het lage waterniveau invloed op de visteelt, met een netto effect van stijgende kosten. ” (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *