Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Mosselseizoen 2020 van start [video]

3 min read

De eerste Zeeuwse mosselen worden opgevist. Foto: Nederlands Mosselbureau

De mosselman die dag en nacht als standbeeld op het havenhoofd van Yerseke staat, heeft op spectaculaire wijze het startschot gegeven voor het Zeeuwse mosselseizoen 2020.

Nadat vanaf de YE 110 de eerste mand met Zeeuwse bodemmosselen uit het Oosterscheldewater was gehaald, gaf de tot leven gekomen ‘Jan de mosselman’ samen met voetbalanalist Jan Boskamp en de Vlaamse radio-dj Sven Ornelis het vertreksein voor de traditionele mosselkaravaan. Een stoet vrachtwagens met de eerste mosselleveringen vertrok hierop in colonne uit Yerseke richting liefhebbers door heel België en Nederland.

Het mosselseizoen 2020 kenmerkt zich dankzij het zonnige voorjaar door zeer goed gevulde, maar wel minder grote mosselen. “Een kilo van de eerste oogst mosselen bevat nu al gauw 260 gram mosselvlees. Dat is al heel goed voor het begin van het seizoen, dat gaat alleen nog maar verder verbeteren,” aldus de voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseeuw. Hij gaf wel ook uiting aan zorgen. “Door de massale sterfte van (jonge) mosselen in mei 2019 door schuimalg in de Oosterschelde, is een flink deel van de voorraad voor dit seizoen verloren gegaan.”

Mosselliefhebber en Bourgondiër Jan Boskamp liet zich de eerste bodemmosselen van 2020 niettemin goed smaken. “Dat heerlijke zilte van mosselen, daar geniet ik enorm van, dat is echt werelds.”

Mosselen verhogen staycation-gevoel

Vlamingen, Walen en steeds meer Nederlanders kijken reikhalzend uit naar de primeur van de eerste Zeeuwse bodemmosselen. Mosselen eten geeft velen een echt vakantiegevoel. Met de vele Belgen en Nederlanders die dit jaar kiezen voor een staycation, verwacht de sector dat Zeeuwse mosselen op de terrassen gretig aftrek zullen vinden.

Van sterrengerecht tot mosselpan

Bij de start van het seizoen 2020 werden de eerste bodemmosselen ter plekke bereid door Thijs Meliefste, chef van het gelijknamige restaurant uit Wolphaartsdijk. Als een van de topchefs van de provincie werkt Meliefste in zijn keuken voornamelijk met Zeeuwse streekproducten. Mosselen behoren tot zijn favorieten. Geassisteerd door de wouldbechef.be Sven Ornelis presenteerde hij een bijzondere mosselceviche. Toch ziet Meliefste mosselen vooral als comfortfood. “Zo’n pan vol mosselen, waarbij je terwijl je de schelpjes leegmaakt met vrienden gezellig praat over van alles en nog wat. Alles komt voor mij op zo’n moment bij elkaar.”

Meer jongeren aan de mossel

De ambitie van de mosselsector is om vanaf dit seizoen ook veel meer jongeren aan de mosselen te krijgen. De sector gaat structureel werk maken van het verjongen van de kopersgroep. Samen met de Good Fish Foundation (bekend van de VISwijzer) presenteert het mosselen bij 25- tot 35-jarigen als gemaksproduct en hoogwaardige eiwitbron, met een hele lage ecologische voetafdruk. In Nederland start hiervoor in september een campagne met onder meer online mosselkooklessen door bekende Nederlanders.

Yerseke verwelkomt toeristen op Mosselboulevard

Deze zomer heet Yerseke toeristen voor het eerst welkom op de Mosselboulevard. Tot en met 30 september is door het gehele visserdorp van alles te zien en te doen rondom de mossel, met op elke woensdag speciale activiteiten voor jong en oud. Rondvaarten, rondleidingen en natuurlijk zelf op een van de vele terrassen mosselen eten kan op de Mosselboulevard de hele week. Op de woensdagen aangevuld met bijvoorbeeld kookdemonstraties, straatartiesten en activiteiten voor kinderen. De eerste woensdag mosseldag is 15 juli. Alle informatie over het programma is te vinden op www.mosselboulevard.nl . [Bron]

1 thought on “Mosselseizoen 2020 van start [video]

  1. Wat leuk om deze video’s te zien! In de zomer gaan we vaak een midweek naar Zeeland, onder andere om heerlijke Zeeuwse mosselen te eten. In dit grauwe weer van januari mis ik het zo! Lekker buiten op een terras zitten, dichtbij te zee. Ik zal snel mijn vakantie gaan boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *