Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Pulsvisserij wordt binnen half jaar opnieuw bekeken

2 min read

Vanmiddag werden door de voorzitter van de adviescommissie van ICES, Mark Dickey-Collas, de uitkomsten van het ICES-onderzoek over de pulsvisserij toegelicht in de EP-visserijcommissie.

Komend voorjaar zal de pulsvisserij opnieuw bekeken worden. Dat is de reactie van Europese Commissie bij de bespreking van het ICES-rapport vandaag in de visserijcommissie van het Europees Parlement.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie), die dit rapport vandaag op die agenda kreeg, vindt deze belofte van de Europese Commissie positief: “De puls is de Green Deal van de visserijmethoden. Maar die werd vorig jaar helaas verboden door een meerderheid van het Europees Parlement.”

Vanmiddag werden door de voorzitter van de adviescommissie van ICES, Mark Dickey-Collas, de uitkomsten van het ICES-onderzoek over de pulsvisserij toegelicht in de EP-visserijcommissie. Uit dit ICES-rapport blijkt dat deze vismethode aanzienlijk minder impact heeft op de ecologie en het milieu vergeleken met de traditionele boomkor.

Van Dalen: “Door een leugenachtige lobby vanuit Frankrijk heeft het Europees Parlement uiteindelijk tegen de pulsvisserij gestemd. Dat verbod moet van tafel want dat besluit was niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een totaalverbod op de puls is met deze studie in de hand niet meer te rechtvaardigheden.”

Opvallend veel Europarlementariërs in de visserijcommissie vonden het vreemd dat de discussie over de pulsvisserij opnieuw gevoerd wordt. Want er was al besloten tot een verbod. Van Dalen: “Dit laat zien dat vele collega’s vooringenomen zijn. Nu er wetenschappelijk onderzoek ligt dat pro-puls is willen ze dat negeren, want dit rapport past kennelijk niet in hun politieke straatje”.

Bij de evaluatie van de huidige Verordening Technische Maatregelen voor de Visserij zal de puls dus opnieuw besproken worden. Dat zal binnen een half jaar gebeuren. Van Dalen: “Dat is laat, maar beter laat dan nooit. Er ligt nu een helder advies van een gerenommeerde internationale groep wetenschappers. De pulsvisserij steekt met kop en schouders boven andere visserijmethoden uit. Wij hadden en hebben gelijk dat de puls puik is: nu alles op alles zetten om gelijk te krijgen!”

Klik hier voor de spreektekst van Peter van Dalen, WETENSCHAP TOONT AAN: DE PULS IS PUIK [pdf]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *