Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Britse vissers protesteren tegen exportproblemen na brexit

2 min read

Tientallen vrachtwagens met schaal- en schelpdieren uit Schotland zijn naar het centrum van Londen gereden om te protesteren tegen de exportproblemen waarmee de Britten te maken hebben gekregen sinds Brexit.

De vrachtwagens met slogans parkeerden maandagochtend nabij Downing Street 10 in Londen. Met slogans als ‘Incompetente regering maakt schaaldierindustrie kapot’, uiten ze hun ongenoegen over de problemen met de export van vis naar Europa als gevolg van Brexit.

In Groot-Brittannië worden grote hoeveelheden langoustines, krabben, kreeft, sint-jakobsschelpen, mossels en oesters gekweekt en gevangen. Het merendeel wordt vervolgens naar de EU geëxporteerd.

De export is ernstig verstoord door vertragingen sinds de overgangsperiode van het VK op 31 december eindigde. Door alle extra rompslomp hebben de Britten moeite om hun producten tijdig bij klanten in de EU te krijgen.

Boze open brief aan Boris Johnson

Ook de Schotse vissers zitten met de handen in het haar door de nieuwe bureaucratische rompslomp. Het gevolg: grote overschotten op de lokale markt en kelderende prijzen. Sommige vissers zetten zelfs koers naar Denemarken om zo rechtstreeks op de Europese markt te kunnen verkopen.

De SFF, de vereniging van Schotse vissers, kaart het probleem openlijk aan met een niet mis te verstane boodschap in een open brief. “Velen in onze industrie vrezen voor hun toekomst in plaats van die met optimisme en ambitie tegemoet te treden”, de vissers klagen dat de quota een stuk lager uitvallen dan oorspronkelijk beloofd. Bovendien hebben de Europese vissers nog steeds ongehinderde toegang tot de Britse wateren. De hoop van de Schotse vissers spitst zich nu toe op 2026, wanneer de overgangsfase ten einde loopt.

Uw deal heeft de sector in de steek gelaten.” Dat is de boodschap van een open brief die Elspeth Macdonald, de CEO van de Scottish Fishermen’s Federation aan Brits premier Boris Johnson stuurde.

Lees hier de brief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *